Vijesti projekta

“Prozor u svijet”

 • Studijsko putovanje

  Dana 19.04.2022. iz Zagreba smo krenuli u Beograd sa zadatkom studijsko putovanje kroz projekt „Prozor u svijet“ kodni broj UP.02.2.2.06.0085.
  20.04.2022. u 16:00h sastali smo se s Udrugom za mlade i studente sa invaliditetom Beograd (Udruženje za mlade i studente sa invaliditetom). Nakon uvodne riječi voditelja projekta gosp. Mladena Plazibata i predstavljanje aktivnosti udruge ORR „Svi smo protiv“ i uvodne riječi gosp. Ivan Miletić koji je također predstavio rad svoje Udruge, započeli smo razmjenu iskustava u radu s osobama s invaliditetom. Udruga je osnovana s ciljem mogućnosti izjednačavanja mladih i studenata s invaliditetom. Naglasak je stavit na obrazovanje studenata s invaliditetom i kako pružaju podršku studentima da se upišu na fakultet, koja su njihova prava, koji fakulteti imaju pristupačnost. Također su preko IPA fondova zaposlili tri osobe koje su pružale osobnu asistenciju studentima s invaliditetom. Najzanimljiviji projekat je “Aplikacijom do diplome” uz pomoć čega su izradili aplikaciju za pametne telefone kako bi sve potrebne informacije koje se odnose na obrazovanje nalazile na jednom mjestu. Članovi Udruge i korisnici usluga su podijelili svoja iskustva i koje su im bile prednosti kroz aplikaciju.
  21.4.2022. u 15:00h sastali smo se s Udrugom osoba s invaliditetom Beograd (Udruženje osoba sa invaliditetom Beograd). Nakon uvodne riječi voditelja projekta gosp. Mladena Plazibata i predstavljanje aktivnosti udruge ORR „Svi smo protiv“ i uvodne riječi gđa. Gordana Pušara koja je također predstavila rad svoje Udruge, započeli smo razmjenu iskustava u radu s osobama s invaliditetom. Kako je Udruga osnovana s ciljem socijalne i zdravstvene zaštite, pravne sigurnosti u radu i zapošljavanja osoba s invaliditetom na sastanku naglasak je stavit na zapošljavanje osoba s invaliditetom. Gđa Gordana Pušara je istaknula kolika je važnost zapošljavanja osoba s invaliditetom i koliko to utječe na njihovo zdravlje, samopouzdanje, a isto tako ih čini ekonomski neovisnima o obitelji ili državi te ne stavlja u rizik od siromaštva i socijalne isključenosti. Osim što preko javnih radova i sami zapošljavaju osobe s invaliditetom predstavila je i radionice diskriminacije i tribine pod nazivom „diskriminacija NE, zapošljavanje DA“, psihološke radionice podrške osobama s invaliditetom i sl. aktivnosti u kojima se bore kako bi osobe s invaliditetom bile zaposlene i tražile posao.
  22.4.2022. u 09:00h sastali smo se s Sportski klub “Singidunum”. Nakon uvodne riječi voditelja projekta gosp. Mladena Plazibata i predstavljanje aktivnosti udruge ORR „Svi smo protiv“ i uvodne riječi gđa. Anđelka Branković koja je također predstavila rad svoje Udruge, započeli smo razmjenu iskustava u radu s osobama s invaliditetom. Gđa. Anđelka Branković također je predstavila važnost sportskih aktivnost za osobe s invaliditetom, ali se složila i s time da sport nije trajno rješenje za njihov život. Kao prvo sport prije svega ima svrhu osnaživanja. Kroz sport se pojedinci uče preuzimanju kontrole nad svojim životom i stječu sposobnost poduzeti neke akcije da se stvari s kojima su nezadovoljni promijene. Nadalje, sport je izrazito važan za formiranje identiteta. Sportaše s invaliditetom se sve češće gleda prvo kao sportaše, a tek onda kao osobe s invaliditetom. Također, organizirana fizička aktivnost unutar sportskih klubova i zajednica ima veći efekt na mentalno zdravlje i socijalnu inkluziju pojedinca od same aktivnosti. Naime, sudjelovanje u grupnoj fizičkoj aktivnosti potiče socijalizaciju što je važna komponenta razvoja identiteta. Nastavno na svoje objašnjenje o sportu dodala je i važnost korištenja novih tehnologija, odnosno računala, jer smatra da ima veliku ulogu u ostvarenju socijalnog života osoba s invaliditetom u smislu vremena, kvalitete rada i života i slično, što se može u određenoj mjeri riješiti primjenom ICT ili neke druge tehnologije. Korisnici Udruge su predstavili svoja postignuća u sportu i koliko im je sport pomogao u životu, ali su pokazali i oduševljenje za rad na računalu i mogućnost zapošljavanja.

 • Završna svečanost

  „Prozor u svijet“ naziv je projekta kojeg financira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda pod brojem UP.02.2.2.06.0085. Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici FAZA 1.
  Provoditelj projekta je Otvorena računalna radionica „Svi smo protiv“, partner u provedbi projekta je Udruga za popularizaciju tehničke kulture „Mehatronik“ uz nadzor Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Projekt se provodi u šest županija.
  Zbog pandemije Covid-19 informatičko opismenjavanje započeli smo u gradu Zagrebu s članovima udruge „Svijet tišine“, koja okuplja osobe oštećenog sluha i govora. Sa obrazovanjem smo započeli 12. listopada 2020. Voditelj projekta je Mladen Plazibat, koordinatorica radionica Jovanka Grahovac, prevoditeljica znakovnog govora Marina Cimerman, izvoditelj prvog dijela je prof. Franjo Pavlović, a drugog dijela prof. Andreja Štancl. Edukacija je završila 28.travnja 2021. uz velike poteškoće i napore svih sudionika u provedbi ovog projekta, što zbog Covid-19, što zbog komplicirane tehničke realizacije on-line nastave. Naime, polaznici su na svojim ekranima istodobno morali pratiti predavača i prevoditeljicu, te razumjeti i shvatiti što im je činiti, a što nije bilo uvijek lako, no uz višekratno ponavljanje i upornost, radionice su u cijelosti uspješno provedene.
  Svi polaznici koji su uspješno završili informatičko opismenjavanje dobili su potvrde o završetku ovog tečaja, zbog čega je valjalo organizirati završnu svečanost s podjelom potvrdi, kako je i ranije bilo predviđeno. Zbog zabrane okupljanja većeg broja sudionika završna svečanost odgađana je sve do 9. srpnja 2021. kada smo se okupili u našoj dvorani u Remetinečkoj 77a. Okupilo nas se poprilično, 21 polaznik i organizatori iz triju Udruga. Zaista lijepo druženje započelo je u 18 sati i potrajalo je do 20 sati, kad smo se najviše zbog velike vrućine odlučili ranije razići. Svi sudionici završne svečanosti bili su zadovoljni količinom i izborom ukusne hrane i osvježavajućih napitaka, ali su se ipak najviše razveselili pisanoj potvrdi svojeg novostečenog znanja koje su im podijelili njihovi profesori.

 • Utrka sa vremenom i nedaćama

  Dvije županije odjednom! Mi to možemo, zaključili smo na sastanku projektnog tima „Prozor u svijet“ kojeg financira Europski socijalni fond. „Uhvatio“ sam se mobitela i počeo nazivati, krenuo sam od Zavoda za zapošljavanje Sisačko-moslavačke županije sa višekratno izgovorenom zamolbom. Trebaju nam nezaposlene osobe s invaliditetom željne informatičkog opismenjavanja rekao sam Željki Petrić predstavnici Regionalnog Zavoda za zapošljavanje. Obratio sam se i gospođi Danijeli Šaka predsjednici Društva oboljelih od multiple skleroze Sisačko-moslavačke županije, a po preporuci izvršne direktorice Saveza društava multiple skleroze Hrvatske gospođe Dijane Roginić.

  Broj zainteresiranih je svakodnevno varirao od 7, 8 osoba do 20 ili 24. Potrebe na terenu su bile raznovrsne, polaznik od opreme nema ništa ili treba samo kameru i mikrofon sa slušalicama. Gotovo istovjetan put prolazimo sa Požeško slavonskom županijom,  odlično surađujemo s gđom. Kristinom Majstorović iz Regionalnog Zavoda za zapošljavanje. Suradnike smo potražili i u Županijskom društvu za osobe s multipla sklerozom. Tu započinjemo s uspješnom suradnjom s gđom. Karmelom Bišćan i  gđom. Natašom Manoić, broj prijava zainteresiranih polaznika varira opet u rasponu od 5 do 26. Stanje s opremom prijavljenih je još siromašnije. Na sjednici projektnog tima donosimo odluku o posudbi naših računala polaznicima uz obavezu povratka istih po završetku obrazovanja. Organiziramo trodnevno putovanje i obilazak svih prijavljenih korisnika u obje županije. Stanje i ukupno ozračje čini se teže i gore od ostatka zemlje, osim Covida 19, tu su i posljedice potresa, a sada je Požegu još pogodila i poplava,  pa je obrazovanje na začelju prioriteta. Unatoč svemu, sigurni smo da ćemo i u ove dvije županije edukacije uspješno privesti do kraja.

 • Novi polaznici

  Ne čekajući, započeli smo rad s grupom polaznika iz Zagrebačke županije. To je potpuno novo iskustvo, raštrkanoj grupi u gotovo devet gradova te županije pogoduje rad na daljinu. Bilo bi ih teško skupiti u jedan prostor, različiti invaliditeti i različito pred znanje malo je otežalo usklađivanje, ali uspijevamo. Uz podršku HZZ i Udruga često putujemo, darujemo i popravljamo računala. Mnoge poteškoće rješavamo u hodu, na putovanjima u direktnom kontaktu s polaznicima, na žalost dosta toga nije predviđeno Projektom. Stječemo nova iskustva i prilaze nam novi volonteri željniji znanja. Ponekad da bi obišli sve zainteresirane polaznike provedemo i po 12-13 sati u automobilu i odvozimo više od 300 km.
  Prikupljanje novih polaznika iz drugih županija, Sisačko-moslavačka je u problemima zbog potresa, pandemije i iseljavanja. Nemoguća misija, aktiviramo sve resurse u Požeško-slavonskoj županiji i uspijevamo, ali nastavljamo i sa Sisačko-moslavačkom. Izgleda da je teže u moslavačkom dijelu ili je inertnost i nezainteresiranost kod njih velika. Iskustvo nas je naučilo da nema čekanja, idemo prema Osječko-baranjskoj županiji što prije, nikad se ne zna tko nas tamo čeka.
  Programski tim je stanom kontaktu, bilježimo sve događaje, promjene i nadogradnju. Provedba ovog projekta donosi nam nova velika iskustva koja ćemo sigurno moći koristiti, prije svega kod pisanja novih projekata ali i u samoj provedbi.

 • Informatika na dlanu kroz Projekt „Prozor u svijet“

  ESF financira mi provodimo vi dobijete, Javi te se na e-mail orr.svismoprotiv@gmail.com

  Ako ste stariji od 18 i mlađi od 50, a osoba ste s invaliditetom poklanjamo vam 266 sati informatičke pismenosti on-line, uz upute kako zaraditi na internetu. Raditi se može iz svoje sobe uz Internet i računalo za svoje potrebe zaraditi se može.

 • Korak naprijed

  U provođenju projekta „Prozor u svijet“ dvadeset godišnje iskustvo puno nam je pomoglo, no samo iskustvo nije dovoljno. Stara poslovica kaže “svako vrijeme nosi svoje breme“. Prva grupa polaznika polako ali sigurno završava svoje početno putovanje kroz svijet digitalne tehnologije. Problemi na putu uspjeha, usuglašavanje projektnog tima i zainteresiranih polaznika iz udruge gluhih i slabočujućih osoba „Svijet tišine“, kao i testiranje i prilagodba tehnike. Odužilo se i zbog osebujnog rada s osoba oštećenog sluha. Izvoditelj, prevoditelj, volonteri i polaznici- krenuli smo grupno u jednoj prostoriji. Uspjeli smo proći osnovnu pripremu za praćenje nastave na daljinu, pandemija nas je požurila i nastava na daljinu morala je početi odmah bez provjere naučenog. Kada smo prešli na drugu fazu bilo je već mnogo lakše i brže, 266 sati naobrazbe se odužilo, no rezultati su zadovoljavajući.

 • Učenje na daljinu s gluhim osobama

  Zbog progresivnog širenja korona virusa 27.10.2020. radionice se počinju odvijati putem aplikacije Teamviewer. Užasno je teško na daljinu provoditi tehničke pojmove znakovnim pismom za gluhe osobe. Ovaj način predavanja na daljinu je težak za gluhe jer je gotovo nemoguće čitati s usana i tako nadoknaditi manjkavosti u znakovnom govoru. Mislim da smo među prvima koji su započeli edukaciju na takav način s gluhim osobama. Da ne govorimo o velikim oscilacijama u Internet prometu, kad se jako osjeća sudar ili spoj optike i bakra ili žičanog i bežičnog spajanja.

 • Započela provedba Projekta „Prozor u svijet“

  Zbog situacije s Pandemijom odlučili smo provedbu Projekta započeti u Gradu Zagrebu koji ima status županije. Udruga za kulturu, umjetnost i turizam osoba oštećenog sluha Hrvatske „Svijet tišine“ prihvaća našu ponudu i pronalaze 10 zainteresiranih za edukaciju. Edukacija je započela 12.10.2020. Očekivalo se da ćemo morati prekinuti zbog sve većeg broja zaraženih kovidom 19. I dogodilo se organizirali smo se i edukacija na daljinu započela je uz prekid od 7 dana. Edukaciju održava umirovljeni profesor Franjo Pavlović uz pomoć volontera i ekipe iz udruge ORR “Svi smo protiv“ i udruge „Mehatronik“ Imali smo problem s računalima, kamerama, uskladiti predavača i prevodioca.
  Internet je štekao. Nismo odustali svakim danom napredujemo i obostrano zadovoljstvo je nagrada.
  Deset polaznika, dvoje stručnjaka i 5 volontera iz Udruge proći će 266 školskih sati, informatičkog opismenjavanja zbog konkurentnosti na tržištu rada.

 • Podjela zasluženih potvrda

  U subotu 03.10.2020. organizirana je podjela zasluženih potvrda voditeljima, koordinatorima, izvoditeljima i volonterima. Način provedbe Projekta Prozor u svijet naučili su u 10 radionica kako raditi s osobama s invaliditetom, Mladen Plazibat, Jovanka Grahovac,  Ljiljana Banić, Franjo Pavlović, Andreja Štancl, Silvestar Slivak, Mario Bebek. Lana Banić, Jurica Čiček, Zemira Šečić su dobili potvrde.

 • Kako prenijeti znanje osobama s invaliditetom

  Mnogi od nas u Udruzi susretali smo se radom s osobama s invaliditetom, jedan dio članova nije. Organizirali smo edukaciju za sve koji će raditi na provođenju Projekta „Prozor u svijet“, bez obzira na prethodno iskustvo. U samom početku provedbe suočili smo se s problemom kojeg donosi vrsta invaliditeta a to je svijet gluhih. Udruga za kulturu, umjetnost i turizam osoba oštećenog sluha Hrvatske „Svijet tišine“, Iskazala je interes svojih članova za unapređenje informatičkog znanja u cilju konkurentnosti na tržištu rada. Znajući da neće biti lako, odabrali smo deset članova Udruge ORR “Svi smo protiv“ i Udruge „Mehatronik“, koji će kao voditelji, koordinatori, provoditelji ili volonteri kao pomoćnici u provođenju edukacije. Zamolili smo Ivu Valenčić, mag.soc. polit. da nam pomogne u realizaciji zadatka kroz 10 radionica. Opći zaključak nakon sudjelovanja na ovih nadasve korisnih radionica je da smo puno spremniji i sposobniji za rad s osobama s invaliditetom.

 • Radujemo se, jer kreću naše prve informatičko-edukacijske radionice po projektu „Prozor u svijet“

  Projekt se provodi od lipnja 2020. godine s ciljem informatička edukacija usmjerena na odrasle osobe s invaliditetom, podizanje razine osobne i profesionalne informatičke osposobljenosti i samostalnosti u cilju uklanjanja socijalne isključenosti, kako bi postali kvalitetnim članovima društva u sustavu obrazovanja i zapošljavanja. Osim na odrasle osobe s invaliditetom program je usmjeren i na članove njihove obitelji kojima se omogućuju usluge osvješćivanja, savjetovanja vezane za važnost informatičke asistencije. Provodi se i program osnaživanja kapaciteta stručnjaka koji rade s odraslim osobama s invaliditetom. Priprema projekta „Prozor u svijet“ trajala je tri mjeseca, a sada konačno kreču i naše prve radionice i to:
  Edukacija naših predavača za rad s osobama s invaliditetom (12.09-30.09.2020)
  Individualne radionice za osnovno korištenje računala s korisnicima udruge „Svijet tišine“ (05.10.2020-15.01.2021)
  Radionice računalne komunikacije, društvene mreže i sl. također sa korisnicima udruge gluhih osoba „Svijet tišine“ (15.01.2021-05.04.2021)


Isključenje odgovornosti: Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Otvorene računalne radionice “Svi smo protiv.“