Vijesti projekta

“Prozor u svijet”

 • Učenje na daljinu s gluhim osobama

  Zbog progresivnog širenja korona virusa 27.10.2020. radionice se počinju odvijati putem aplikacije Teamviewer. Užasno je teško na daljinu provoditi tehničke pojmove znakovnim pismom za gluhe osobe. Ovaj način predavanja na daljinu je težak za gluhe jer je gotovo nemoguće čitati s usana i tako nadoknaditi manjkavosti u znakovnom govoru. Mislim da smo među prvima koji su započeli edukaciju na takav način s gluhim osobama. Da ne govorimo o velikim oscilacijama u Internet prometu, kad se jako osjeća sudar ili spoj optike i bakra ili žičanog i bežičnog spajanja.

 • Započela provedba Projekta „Prozor u svijet“

  Zbog situacije s Pandemijom odlučili smo provedbu Projekta započeti u Gradu Zagrebu koji ima status županije. Udruga za kulturu, umjetnost i turizam osoba oštećenog sluha Hrvatske „Svijet tišine“ prihvaća našu ponudu i pronalaze 10 zainteresiranih za edukaciju. Edukacija je započela 12.10.2020. Očekivalo se da ćemo morati prekinuti zbog sve većeg broja zaraženih kovidom 19. I dogodilo se organizirali smo se i edukacija na daljinu započela je uz prekid od 7 dana. Edukaciju održava umirovljeni profesor Franjo Pavlović uz pomoć volontera i ekipe iz udruge ORR “Svi smo protiv“ i udruge „Mehatronik“ Imali smo problem s računalima, kamerama, uskladiti predavača i prevodioca.
  Internet je štekao. Nismo odustali svakim danom napredujemo i obostrano zadovoljstvo je nagrada.
  Deset polaznika, dvoje stručnjaka i 5 volontera iz Udruge proći će 266 školskih sati, informatičkog opismenjavanja zbog konkurentnosti na tržištu rada.

 • Podjela zasluženih potvrda

  U subotu 03.10.2020. organizirana je podjela zasluženih potvrda voditeljima, koordinatorima, izvoditeljima i volonterima. Način provedbe Projekta Prozor u svijet naučili su u 10 radionica kako raditi s osobama s invaliditetom, Mladen Plazibat, Jovanka Grahovac,  Ljiljana Banić, Franjo Pavlović, Andreja Štancl, Silvestar Slivak, Mario Bebek. Lana Banić, Jurica Čiček, Zemira Šečić su dobili potvrde.

 • Kako prenijeti znanje osobama s invaliditetom

  Mnogi od nas u Udruzi susretali smo se radom s osobama s invaliditetom, jedan dio članova nije. Organizirali smo edukaciju za sve koji će raditi na provođenju Projekta „Prozor u svijet“, bez obzira na prethodno iskustvo. U samom početku provedbe suočili smo se s problemom kojeg donosi vrsta invaliditeta a to je svijet gluhih. Udruga za kulturu, umjetnost i turizam osoba oštećenog sluha Hrvatske „Svijet tišine“, Iskazala je interes svojih članova za unapređenje informatičkog znanja u cilju konkurentnosti na tržištu rada. Znajući da neće biti lako, odabrali smo deset članova Udruge ORR “Svi smo protiv“ i Udruge „Mehatronik“, koji će kao voditelji, koordinatori, provoditelji ili volonteri kao pomoćnici u provođenju edukacije. Zamolili smo Ivu Valenčić, mag.soc. polit. da nam pomogne u realizaciji zadatka kroz 10 radionica. Opći zaključak nakon sudjelovanja na ovih nadasve korisnih radionica je da smo puno spremniji i sposobniji za rad s osobama s invaliditetom.

 • Radujemo se, jer kreću naše prve informatičko-edukacijske radionice po projektu „Prozor u svijet“

  Projekt se provodi od lipnja 2020. godine s ciljem informatička edukacija usmjerena na odrasle osobe s invaliditetom, podizanje razine osobne i profesionalne informatičke osposobljenosti i samostalnosti u cilju uklanjanja socijalne isključenosti, kako bi postali kvalitetnim članovima društva u sustavu obrazovanja i zapošljavanja. Osim na odrasle osobe s invaliditetom program je usmjeren i na članove njihove obitelji kojima se omogućuju usluge osvješćivanja, savjetovanja vezane za važnost informatičke asistencije. Provodi se i program osnaživanja kapaciteta stručnjaka koji rade s odraslim osobama s invaliditetom. Priprema projekta „Prozor u svijet“ trajala je tri mjeseca, a sada konačno kreču i naše prve radionice i to:
  Edukacija naših predavača za rad s osobama s invaliditetom (12.09-30.09.2020)
  Individualne radionice za osnovno korištenje računala s korisnicima udruge „Svijet tišine“ (05.10.2020-15.01.2021)
  Radionice računalne komunikacije, društvene mreže i sl. također sa korisnicima udruge gluhih osoba „Svijet tišine“ (15.01.2021-05.04.2021)

 • Novo vozilo za prijevoz korisnika u sklopu projekta

  U sklopu projekta „Prozor u svijet“ Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA 1 provode se individualne radionice za osobe s invaliditetom, pa je nabavljeno je vozilo radi prijevoza ciljnih skupina do mjesta u kojem se održavaju radionice i programi osvješćivanja roditelja te mogućnosti prijevoza u njihove domove osoba s invaliditetom.

 • Prozor u svijet

  Otvorena računalna radionica „Svi smo protiv“ je 04.06.2020. godine potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Evropskog socijalnog fonda, kroz poziv „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA 1“ u sklopu projekta „PROZOR U SVIJET“, UP.02.2.2.06.0085.

  Sadržaj je isključiva odgovornost Otvorena računalna radionica “SVI SMO PROTIV”

  Cilj projekta je informatička edukacija usmjerena na odrasle osobe s invaliditetom, podizanje razine osobne i profesionalne informatičke osposobljenosti i samostalnosti u cilju uklanjanja socijalne isključenosti. Osim na odrasle osobe s invaliditetom program je usmjeren i na članove njihove obitelji kojima se omogućuju usluge osvješćivanja, savjetovanja vezane za važnost informatičke asistencije. Provodi se i program osnaživanja kapaciteta stručnjaka koji rade s odraslim osobama s invaliditetom.


Isključenje odgovornosti: Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Otvorene računalne radionice “Svi smo protiv.“