Novi projekt OŠ Josipa Kozarca, Lipovljani Istražujući raSTEMo

Ravnateljici Škole Mirjani Faltis svečano je uručen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti 2.758.242,13 HRK (366.276,09 EUR)

22. srpnja 2022. godine u hotelu Internacional u Zagrebu održano je svečano uručivanje devetnaest (19) ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti 147.680.522,74 kn (19.610.985,03 EUR), za projekte odabrane za financiranje u okviru 2 komponente poziva: „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“. Tom prigodom uručeno je 15 ugovora u sklopu komponente A: „Razvoj STEM vještina kroz opremanje školskih učionica STEM opremom“ i 4 ugovora iz komponente B: „Uspostava regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“ .

Spomenuti poziv 85% financiran je iz programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021., dok se preostali dio osigurava iz državnog proračuna. Cilj je poboljšanje STEM vještina kroz jačanje kapaciteta institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u STEM podučavanju, kao i uspostavom vlastitih prostora u okviru škola u kojima će se provoditi specijalizirane aktivnosti za učenike na lokalnoj ili regionalnoj razini.

U sklopu komponente A, projekt OŠ Josipa Kozarca Lipovljani „Istražujući raSTEMo“, jedan je od odabranih projekata.

Nositelj projekta: Osnovna škola Josipa Kozarca, Lipovljani

Partneri na projektu su: Otvorena računalna radionica „Svi smo protiv“, Zagreb i i Keilir Academy, Island

Iznos prihvatljivih troškova: 2.758.242,13 HRK (366.276,09 EUR)

Trajanje projekta: 17 mjeseci (početak 1.9.2022.)

Cilj projekta: Poboljšanje STEM vještina 7 učitelja, ravnateljice i 98 učenika, uključujući i učenike s teškoćama. Modernizacijom školskog prostora i nabavom STEM opreme te uz ostvarenu bilateralnu suradnju s partnerskom organizacijom Keilir iz Islanda i domaćim partnerom udrugom Otvorena računalna radionica „Svi smo protiv“ provest će se aktivnosti razvoja sposobnosti učitelja u STEM podučavanju te aktivnosti jačanja STEM vještina učenika.

Prije svečanog uručivanja ugovora Ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak obratila se prisutnima te izjavila kako je zabilježen izniman interes osnovnih škola, organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za sredstva dostupna kroz ovaj Poziv te da je zaprimljeno ukupno 116 projektnih prijava ukupne vrijednosti 106,8 milijuna eura što je gotovo pet (5) puta više od vrijednosti poziva. Također je istaknula kako su krajnji korisnici ovih projekata upravo djeca i to se savršeno uklapa u opći cilj financijskih mehanizama donatora kao i Vlade RH, jer nema boljeg načina jačati socijalnu i ekonomsku koheziju nego ulagati u bolju budućnost djece.

Uz ministricu Tramišak prisutne su pozdravili i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj.E. Haakon Blankenborg te državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

Objavio orr

Otvorena računalna radionica „Svi smo protiv“ osnovana je 2001. godine s ciljem promicanja i unapređenja korištenja različitih tehnika vezanih uz upotrebu računala, a sve u cilju prevencije i borbe protiv ovisnosti, socijalne inkluzije osoba s invaliditetom te razvoja i unapređenja kvalitete njihova življenja.